Skip to content
Pula4NEET

Tko je NEET skupina? Čekamo te!

Snižavanje stope nezaposlenosti mladih i nastojanje da se što veći broj mladih ljudi u Europi učinkovitije uključi u svijet rada u središtu je programa politike EU-a. 

Pozivamo sve NEET mlade ljude da nam se jave za uključivanje u program projekta i besplatne certificirane programe edukacije. A tko je NEET skupina, saznaj u nastavku i javi nam se.

Pojam „NEET“ označava mlade u dobi 15-29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i pri tome nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), a kako bi im se omogućio pristup tržištu rada te ih se osnažilo za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.  

Pojam NEET izveden je iz engleskog izraza
Not in Education, Employment or Training. 

Pripadnost NEET statusu povezana je s rizikom od apsolutnog ili relativnog siromaštva, te socijalne izoliranosti.

U 2017. godini Hrvatska je imala četvrtu najvišu NEET stopu za stanovništvo u dobi između 15 i 29 godina – 17,9% iza Italije, Grčke i Bugarske; čak 4,5 postotnih bodova višu u odnosu na prosjek EU i 3,4 postotna boda višu u odnosu na stopu koju je imala u 2007. godini. Ciljana skupina unutar ovog projekta su mladi neaktivni pripadnici NEET skupine kojima će se kroz projekt pružiti obuhvatni pristup (programi za razvoj i unapređenje vještina, informiranje, podrška) kako bi olakšao njihov ulazak.

U srpnju 2021. Hrvatski zavod za zapošljavanje je objavio podatke da je na burzi registrirana 31 713 nezaposlena mlada osoba, od ukupno 126 006 registriranih ukupno nezaposlenih, što ih čini četvrtinom svih nezaposlenih. Podaci kojima raspolaže Hrvatski zavod za zapošljavanje ne prikazuju u potpunosti realno stanje stvari jer mnogo osoba koje ne rade uopće nisu u sustavu – maknuti su s burze, nisu u edukaciji, nemaju posao i kao posljedica svega navedenog, mogu biti suočeni s pravom egzistencijalnom krizom, te bez potpore sustava.

NEET skupina koja je u fokusu gotovo svih relevantnih EU dokumenata od 2010. godine kada se Odbor za zapošljavanje Europske komisije usuglasio da će se u kontekstu Smjernica za zapošljavanje Strategije Europa 2020 usredotočiti upravo na tu skupinu. Izravno pridonosi i ostvarivanju prioriteta Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji su sukladni ciljevima Europa 2020 strategije (Europska strategija za pametan, održiv i uključiv rast) kroz uključivanje neaktivnih NEET osoba u postojeće mjere ili daljnje obrazovanje i osposobljavanje i poticanje na ulazak na tržište rada čime se postiže socijalna uključenost i smanjen rizik od dugotrajne isključenosti s tržišta rada i siromaštva.

Udruga Institut Pula u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Pula, učilištem Diopter i učilištem Studium provodI projekt pod nazivom PULA4NEET koji ima za cilj omogućiti pristup neaktivnim mladim osobama tržištu rada te njihovo osnaživanje za aktivno sudjelovanje na tržištu rada kroz provedbu aktivnosti dosega i obrazovanja NEET osoba u Istarskoj županiji. Projektom će se utjecati na ukupno 25 mladih osoba kojima će se omogućiti obrazovanje i profesionalno usmjeravanja potrebno za izlazak iz statusa neaktivnosti.

Besplatno se osposobi i zaposli u željenoj struci!

Javi nam se!

Besplatno se osposobi i zaposli u željenoj struci!

Javi nam se!

U projektne aktivnosti mogu se uključiti sve mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina.

UVJETI:

  • u dobi ste između 15 i 29 godina
  • niste zaposleni
  • niste u sustavu obrazovanja, osposobljavanja ili usavršavanja
  • niste registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u zadnja 4 mjeseca

 

Ako ste zainteresirani uključiti se u ovaj projekt, slobodno nam se javite na info telefone ili e-mailom radnim danom između 09:00 i 15:00h:

Nositelj – Udruga Institut Pula:

Varja Bastiančić – 098/367-317

institut.lungomare@gmail.com

Partner – Učilište Diopter

098 276 179

052 501 500

diopter@diopter.hr

Partner – Učilište Studium

091 356 0000

JAVI NAM SE ILI ISPUNI PRIJAVNI OBRAZAC PA ĆEMO MI KONTAKTIRATI TEBE:

PRIJAVNI OBRAZAC:

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu broj poziva: UP.01.2.0.04 Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta PULA4NEET – UP.01.2.0.04.0061 u iznosu od 1.981.082,54 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 95,9700957%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.